De vader, de zoon en de ezel.

Zo’n 600 jaar voor Christus leefde in Griekenland een zekere Aesopus.

Hij werd bekend om zijn verhalen – vooral fabels over dieren  – met een levensles.

Heel bekend is het verhaal van de vader, die met zijn zoon en zijn ezel naar de markt ging.

Vader en zoon liepen naast de ezel en passeerden een boer die op zijn land aan het werk was.  “Wat zijn jullie dom bezig ; heb je een ezel en ga je allebei ernaast lopen” Vader zette zijn zoon op de ezel en ging er zelf naast lopen. “Moet je dat zien” zeiden een stel mannen die verderop aan het werk waren “Laat die jongen zijn vader lopen en zit zelf lekker lui op de ezel”.  Is eigenlijk ook zo, dacht de vader en zei tegen zijn zoon dat ze echt moesten wisselen. En zo gingen ze verder: vader op de ezel en de jongen ernaast. Het commentaar van 2 moeders die een stuk verder met wat kinderen langs de weg stonden kun je bijna raden: “Laat die man zo’n jongen maar lopen en zit zelf lekker lui op de ezel”. De vader werd vreselijk onzeker van al dat commentaar. Dan samen maar op de ezel verder rijden, dacht hij. “Moet je dat eens zien! Met zijn tweeën op zo’n klein ezeltje. Wat zijn dat een dierenbeulen” De ezel strompelde ook echt onder die zware last van 2 personen op zijn rug. “Laten we dan samen maar een stuk die ezel dragen, want die is inderdaad wel heel erg moe geworden”. Ze vonden een lange tak, bonden de ezel met zij voorpoten en achterpoten daar aan vast en droegen allebei een uiteinde van de tak. Maar vlak bij de markt, waar ze over een brug moesten waar het al heel druk was met mensen, schopte de ezel zijn achterpoten los. Hij probeerde weg te lopen, maar viel in het water met zijn voorpoten nog vastgebonden en verdronk voor de ogen van de vader en de zoon en al die mensen op de brug. Het commentaar dat ze toen kregen …….

Een oude wijze man had hun al die tijd gevolgd en ging even met de vader en zijn zoon nar een rustig plekje. “Hier moeten jullie echt van leren. Want als je het iedereen naar de zin wil maken, dan wordt je diep ongelukkig en dan maak je het uiteindelijk niemand naar de zin”

De levensles:  Naar raad luisteren , overleggen, naar goede voorbeelden kijken, leren van anderen : dat is enorm verstandig. Maar daarna moet ieder eerlijk en oprecht zelf de keuzes maken in zijn eigen leven.