Be the change you want to see in the world

Gandhi

 

 

Word zelf de verandering, die je zo graag wilt zien in de wereld om je heen

 

 

Wensen en eisen, opmerkingen en klachten hoe alles en iedereen om je heen  zou moeten veranderen ?        Of zijn er ook andere opties ?

Mahatma Gandhi (officiële naam Mohandas Karamchand Gandhi) werd geboren in 1869 en werd vermoord in 1947. Hij groeide op in omstandigheden waar de wens tot verandering enorm groot was. India was van 1869 tot 1948 geen zelfstandig land, maar was tegen zijn wil in onderdeel van het Britse Gemenebest. Daarnaast waren er jarenland grote spanningen tussen de verschillende religieuze groeperingen in India. In de strijd tussen moslims en hindoes kwamen alleen al in de periode 1946-1947 naar schatting 1 miljoen mensen om het leven. Daarnaast kende India een ingewikkeld kaste-systeem met duidelijke elementen van discriminatie bepaald door afkomst. Genoeg reden om wensen, ja eisen te hebben naar anderen. En als die anderen dan niet doen wat ik juist en eerlijk vind, dan is een bron van teleurstelling en geklaag en uiteindelijk verbittering zo goed als zeker het gevolg.  Mahatma Gandhi werd een van de grondleggers van de moderne staat India door in de allereerste plaats zelf anders te denken en anders te reageren.

Wat kunnen we veel leren van de volledige andere insteek van een man als Mahatma Gandhi.  We kunnen namelijk de knop  omdraaien : in plaats van steeds maar gericht te zijn op veranderen van mensen en situaties om ons heen kunnen wij in de allereerste plaats zelf veranderen. Hoe reageren we bijvoorbeeld op situaties en op andere mensen ? Blijven we steken bij de gedachte wat anderen zouden moeten doen OF gaan we erover nadenken wat we zelf anders zouden kunnen doen ? Waar we zelf door ons anders op te stellen of door anders te reageren ver weg komen van klagen en frustraties en bitterheid. “Be the change you want to see in the world” Laat dat niet alleen een leuke spreuk zijn voor een tegeltje aan de wand, maar laat date en deel zijn van onze levensinstelling.