Het is niet langer een geheim als 3 mensen ervan weten

 

 

It is not a secret if it is known by three people.
Irish Proverb

Of het in Nederland anders ligt …….?

 

Wonderlijk dat het zo moeilijk is om niet zo maar van alles te zeggen en van alles door te vertellen. Het lijkt er wel op dat de woorden veel mensen bijna op de lippen branden.

Iemand heeft me iets toevertrouwd. Of ik heb iets van iemand gezien. Bewijs ik die persoon nou echt een dienst door het zo maar door te vertellen? Hoe zou ik het vinden als men zo omging met dat wat men van mij had gehoord of gezien?

Ja maar : Het blijft toch een geheim als ik het maar aan één persoon doorvertel ? Jawel, en die ene vertelt het ook alleen maar aan één persoon door. En die … Je voelt het wel, binnen de kortste keren weten ik weet niet hoe veel ervan.

En zeker als het om niet zulke positieve dingen gaat, of als een ander er even doorgehaald kan worden, dan is het wel extra dichtbij om er over te praten. “Je moet het niet verder vertellen hoor, maar weet je dat …” Hoe zou het toch komen dat roddelbladen het zo goed doen? En zit er van nature niet een kleine “roddelbladjournalist” in ons allemaal ?  Het plaatje van de drie apen is in heel veel gevallen een goede levensles.

 

 

 

 

Belangrijk is natuurlijk : als we dingen horen of zien waar echt iets mee moet gebeuren, dan is erover praten met iemand die er iets aan kan en aan moet doen een hele andere zaak. Maar wie eerlijk is voor zichzelf begrijpt dat heel goed.