Is het glas half vol of half leeg ?

img_3251

 

Het lijkt een wat theoretische woordspeling. Toch spreekt het beeld blijkbaar talloze mensen aan. Even googelen levert een veelheid van de meest uiteenlopende resultaten op.

Een half vol of een half leeg glas :          In beide gevallen exact hetzelfde glas met exact dezelfde inhoud. De levensles van deze uitspraak is duidelijk en leerzaam.

 

Het is zo belangrijk, ja van doorslaggevende betekenis hoe ik tegen situaties en mensen aan kijk. Ook al verandert er niets aan “het glas met de inhoud” er verandert wezenlijk heel veel door de manier waarop ik er naar kijk. Want mijn kijk op situaties en mensen is in hoge mate bepalend hoe ik er vervolgens mee om ga. Zie ik alleen problemen of ook mogelijkheden? Zie ik alleen maar bedreigingen of ook kansen? Het is namelijk niet alleen maar of – of. Het is niet een soort truc van wishful thinking en de werkelijkheid compleet negeren. Het gaat om een kijk op het leven, een kijk op mensen en situaties, die energie geeft. Die het heden en de realiteit onder ogen ziet en tegelijkertijd met hoop en levenslust aan de slag gaat met de mogelijkheden en de kansen die de toekomst biedt.

Ik waag me verder niet aan de zoveelste uitvoerige beschouwing. Voor honderden, ja duizenden diepgaandere verklaringen en toepassingen van dit gezegde verwijs ik graag naar de talloze personen die daartoe een poging hebben gedaan. Met 2 minuten googelen kom je hele interessante en leerzame dingen tegen. Met bijna steeds als levensles: het komende jaar  met levenslust en hoop aan de slag met “het halfvolle glas”. En daardoor op 31 december 2017 de balans van dit komende jaar op een hele positieve manier op te kunnen maken.

.