Stay hungry, stay foolish

Blijf hongerig, blijf dom

 Vrij omschreven    “blijf een honger naar meer houden; denk niet dat je alles al weet,

maar blijf erop ingesteld dat je nog heel veel moet leren”

 Deze goede raad werd ooit gegeven door uitgevers in Amerika , toen zij in de 70’er jaren stopten met het uitgeven van hun zeer uitgebreide Amerikaanse naslagwerk “The whole earth catalogue”.  Tijdens een toespraak in 2005 gaf Steve Jobs deze raad door en vertelde dat hij deze raad  zelf ter harte had genomen.

Deze raad klinkt als een opdracht.  Je kunt dus – helemaal los van de vraag hoe veel je weet en wat je allemaal kunt – je hierop instellen: er is vast nog heel veel te leren, er is vast nog heel veel wat ik niet weet en niet kan. Met een dergelijke instelling sta je anders in het leven. Kijk je met andere ogen naar de mensen om je heen. Naar de gebeurtenissen die je meemaakt.

Naar de letter is het Nederlandse woord “leergierig” ergens niet zo fraai, maar gelukkig heeft het een hele positieve klank. Niet eigenwijs, niet zelfvoldaan.  Maar enorm ingesteld op het willen leren. Van de omstandigheden in het leven. Van de mensen om je heen.En dat niet af en toe, maar met de nadruk op:   stay!