Iemand krijgt kansen, als hij weet wat hij wil

“Chance comes to those who know what they want.”

Ghanees spreekwoord

Het makkelijkst is natuurlijk om onszelf te verontschuldigen door te zeggen dat het anderen altijd mee zit.

“Ik ben blijkbaar niet voor het geluk geboren”

Maar zoals met heel veel spreekwoorden kan ook dit spreekwoord werkelijk een eye-opener voor ons zijn.  Maar dan wel met één hele duidelijke voorwaarde : weet ik eigenlijk wel wat ik wil?  Hebben wij  bijvoorbeeld een plan met een nieuwe dag die we weer krijgen? Hebben we aandacht en een hart voor de mensen die we ontmoeten?  Dat zal heel zeker de enorme uitwerking hebben, dat we ook kansen in ons leven gaan zien. Ook, ja misschien wel juist in het gewone leven van alledag.

Zo maar een paar voorbeelden:

Elke dag heeft vaak heel veel onverwachtse kansen. Juist als ik weet wat ik wil en als ik de instelling heb:  Wat zou er vandaag op mijn weg komen? Kan ik vandaag misschien ook iemand blij maken.  Bijvoorbeeld met iets belangstelling, met een helpende hand, met een luisterend oor. En deze kansen liggen er misschien wel extra wat betreft een huisgenoot of een collega die ik elke dag zie. Als ik er maar op ingesteld ben en weet wat ik wil.

Kritiek van anderen krijgen, is dat ook een kans? Ja voor iemand die het zo heeft: “ik moet nog heel veel leren in mijn leven, mijn visie op een zaak kan ook best nog heel beperkt zijn. Ook al is de manier waarop de kritiek komt misschien niet zo correct, ik wil er toch over nadenken”. Ja, voor zo iemand is ook kritiek krijgen een kans.

Het geld ligt op straat, wordt wel eens gezegd. Maar dat geldt dan wel voor de mensen die weten wat ze willen. Zo liggen er ook talloze kansen zo maar op onze weg. Soms verstopt in wat tegenslagen. Of  ook heel vaak over het hoofd gezien omdat het echt niet altijd om zulke speciale dingen gaat.

Weten wat je wilt, een doel hebben in je leven, elke dag op waarde schatten,  een hart voor mensen hebben … dat alles maakt dat jij en ik ook kansen gaan zien.  En….. kansen krijgen is één ding, die kansen ook gaan gebruiken is dan het allerbelangrijkste.