hoge bomen vangen veel wind

Zoals veel spreekwoorden  is dit een zo op het oog nogal logische constatering.

Kunnen jij en ik hiervan  ook iets leren ?

Misschien de ene keer omdat wij zelf in de categorie “hoge bomen” vallen.

Een andere keer om dat we bij de veroorzakers van “ veel wind” horen.

Ook extra  actueel vandaag, 3e dinsdag van september.

 

Als algemene betekenis van dit spreekwoord wordt vaak iets genoemd in de richting van :”Mensen met hogere functies krijgen veel commentaar of kritiek op hun doen en laten”

Bijvoorbeeld een burgemeester,  directeuren van bedrijven, trainers van vooraanstaande voetbalclubs, enz, enz. En vandaag op Prinsjesdag is dit spreekwoord ook hoogst actueel. Wie kan alle ins en outs van allerlei besluiten evenwichtig beoordelen? Dat betekent dat mensen op verantwoordelijke posities niet zo maar ondersteboven kunnen liggen van allerlei op- en aanmerkingen op hun handelwijze. Aan de andere kant zou het ook heel dom zijn als ze alles alleen maar af doen als kritiek, als “ veel wind” wat er nu eenmaal bij hoort. Misschien moeten die “ hoge bomen” wel beter communiceren over de achtergronden van hun beslissingen. Misschien ook wel goed nadenken over dat commentaar op hun doen en laten. Wie is zover dat hij niets meer heeft te leren ? Wie handelt zo dat er niets te verbeteren valt. Extra verantwoordelijkheid betekent ook  dat men extra zorgvuldig en evenwichtig is met uitspraken en beslissingen. En dat bij meer verantwoordelijkheid ook een voorbeeldfunctie verwacht mag worden. Zoals een ander gezegde aangeeft : Adel verplicht!

Op dezelfde manier is er veel te zeggen over al die “wind”.  Als ik commentaar geef, heb ik dan genoeg inzicht over feiten en afwegingen ? Of zijn het maar wat gevoelsmatige of emotionele losse flodders. Doe ik mijn op- en aanmerkingen wel in de juiste “brievenbus”?  En het is veel makkelijker om zo maar wat dingen te roepen dan constructief iets met een zaak te doen. Het liefst in samenwerking met “ die hoge bomen” waar ik tegen aan zit te blazen.

Dat hoge bomen veel wind vangen zal een automatisme zijn zolang er bomen en wind zijn.  Als dan dit spreekwoord de uitwerking heeft dat jij en ik onze rol (de ene keer misschien als hoge boom, de andere keer als wind) niet oppervlakkig maar zorgvuldig vervullen,  dan bevat dit spreekwoord waardevolle lessen.