Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal.

“Obstakels zijn die schrikaanjagende  dingen die je ziet wanneer je ogen niet meer op het doel zijn gericht”

Dit is een van de vele kernachtige uitspraken van Henry Ford, de oprichter van de Ford autofabrieken in Amerika.

 Henry Ford, die leefde van 1863 tot 1947, ontwikkelde het indertijd revolutionaire systeem van lopende band productie. Op basis van dat principe kwam in 1908 de eerste T-Ford op de markt. Het eerste productiebedrijf dat hij was gestart in 1899 ging overigens al vrij snel failliet. En ook met zijn 2e bedrijf, opgericht in 1901, had hij geen grote successen. Maar met het 3e bedrijf, Ford Motor Company, opgericht in 1903 kwam een enorme doorbraak. Vooral na de ontwikkeling van lopende band productie rondom de beroemde T-Ford. Bij die lopende band productie hoorde uiteraard een hele grote uniformiteit in het eindproduct. “Onze klanten kunnen hun auto in elke kleur geleverd krijgen, als het maar zwart is” werd in dat verband een bekende uitspraak.

De vele obstakels die hij zelf op zijn weg tegenkwam gaven hem de levensles om steeds het doel voor ogen te houden, terwijl je allerlei obstakels op de weg naar dat doel tegen komt. Wie wel al die obstakels heel goed ziet, maar het doel uit het oog verliest, die zal daardoor vanzelfsprekend het doel nooit bereiken.

In dezelfde lijn deed hij ook de volgende uitspraak:” Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently” – “Mislukken is heel eenvoudig de kans om opnieuw te beginnen, maar deze keer dan wel slimmer”.

Over de vele kanten in het leven van Henry Ford zelf is veel gezegd en geschreven. Van zijn antisemitisme houding (die hijzelf in latere jaren ontkende) tot zijn visie en strijd voor een gezonde levenswijze waarin roken en drinken niet pasten. Van de moeilijke situatie binnen zijn gezin tot zijn pacifistische levensovertuiging.

Maar voor ieder die heel bewust gekozen heeft voor een doel in zijn leven, zijn de hierboven genoemde citaten in elk geval een wijze raad.