Procrastination is the thief of your time: collar him!

Het is deze maand 200 jaar geleden dat Charles Dickens werd geboren. Hij is een van de beroemdste Engelse schrijvers uit de 19e eeuw.

Bovenstaande uitspraak is een wijze raad die hij geeft, ook voor ons in de 21e eeuw.

“Uitstel is de dief van je tijd: grijp hem in de kraag!”

 

 

Charles Dickens werd op 7 februari 1812 geboren in een arm Engels gezin, waar hij opgroeide met zeven broers en zussen. Vanwege de armoede thuis moest hij als twaalfjarige 10 uur per dag aan het werk in een schoensmeerfabriekje. Op 58 jarige leeftijd is hij overleden. Hij was een zeer productieve schrijver die een enorm  aantal boeken en novelles en verhalen heeft nagelaten. Hij zegt over zichzelf:  “Ik had nooit alles wat ik heb gedaan in mijn leven kunnen doen, als ik niet  nauwgezetheid, ordelijkheid en ijver als eigenschappen had gehad. En als ik niet de besluitvaardigheid had gehad om me per keer op één ding te  concentreren”.

Die verkeerde neiging waar hij voor waarschuwt, namelijk de neiging om dingen uit te stellen,  is wel iets van alle tijden.

“Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen” is de wijze raad van een Nederlands gezegde. Want een ander gezegde geeft de volgende waarschuwing: “Van uitstel komt afstel” Of zoals iemand het ooit uitdrukte:  “Uitstel is de moordenaar van je mogelijkheden”

Martin Luther King zei het op zijn manier als volgt : How soon “not now” become “never” ofwel :  Wat wordt “nu niet” makkelijk “nooit”

Ene Titus Livius, een Romeinse geschiedschrijver uit de 1e eeuw had als positieve insteek : Potius sero quam numquam: “Liever laat dan nooit”. En een  Vlaams gezegde bekijkt het ook van die positieve kant “Uitstel is geen afstel” Tsja, het is waar, maar of dit helpt om echt van uitstellen af te komen ?

Dan spreekt een uitspraak van Anne Frank meer aan : “Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten om bezig te gaan met het verbeteren van de wereld”

Ja, die raad van Charles Dickens :”grijp die neiging om uit te stellen in de kraag” is nog steeds actueel. En het is geen vraag wanneer je moet beginnen om dit in praktijk te brengen.