Tell me: I’ll forget, show me: I may remember; involve me: I will understand.

Vertel me iets en ik zal het weer vergeten

Laat me iets zien en ik zal het onthouden

Betrek me erbij en ik zal het begrijpen

Chinees spreekwoord

 

 

De les van dit Chinese spreekwoord heeft enorm veel waarde als we zelf iets moeten leren of als wij anderen iets willen uitleggen en duidelijk maken. Om het alleen maar te zeggen is één ding. Maar wat kan het dan weer snel vergeten worden. In het Nederlands zeggen we daarom: één plaatje zegt meer dan duizend woorden.  Iets voor je zien, hetzij door een plaatje of een tekening of door het iemand in de praktijk te laten zien helpt enorm om dingen te onthouden. En nog veel duidelijker wordt het voor iemand als we hem echt actief betrekken bij de dingen die we hem willen uitleggen. Bijvoorbeeld door samen aan de slag te gaan om iets te maken, of om samen over iets van gedachten te wisselen.

Deze levensles heeft ook enorm veel waarde als we denken aan ons gedrag als mensen.  Iemand kan ons erop wezen dat ons gedrag echt anders moet. Wat kun je zo’n raad weer snel vergeten. Maar als je het gedrag van iemand anders in bepaalde lastige situaties ziet en dan aanschouwelijke onderwijs krijgt hoe je op een verstandige of een ontwapenende of een fijngevoelige manier kunt reageren, ja dat vergeet je soms je leven lang niet meer. Iets te zien maakt immers enorm veel indruk.

En wat is het waardevol om dan vooral ook met dat derde deel bezig te zijn! Namelijk anderen er echt actief bij te betrekken, samen met iets bezig te gaan, samen naar oplossingen en verbeteringen te zoeken. Ja dat is van onschatbare waarde. Denk aan ouders die hun kinderen iets willen leren. Denk aan leidinggevenden die de betrokkenheid van medewerkers willen vergroten. Denk aan…… ja vul maar in.  Al die situaties waar we op deze manier echt iets kunnen betekenen voor mensen om ons heen.