“wat speelt die drummer toch slecht !”

Wie  niet kan dansen zegt:
“Wat speelt die drummer toch slecht.”

Afrikaans spreekwoord

 

Of we nu in Nederland wonen of ergens in Azië of Afrika, het is blijkbaar iets van alle plaatsen en alle tijden :  als het niet goed gaat de fout bij anderen te zoeken of zelfs anderen de schuld te geven.Iemand die zelf niet goed kon dansen, gaf dan blijkbaar de drummer maar de schuld. En dat gebeurde waarschijnlijk zo vaak (dat zegt op zich al heel veel)  dat het zelfs een Afrikaans spreekwoord is geworden. De drummer de schuld geven was natuurlijk  veel makkelijker dan eerlijk te zijn en te zeggen : ik kan niet zo goed dansen.

Bedrijf, school, huwelijk, gezin …….  Misschien loopt het daar niet altijd zo lekker.  Wat is het dan dichtbij om met jij ook altijd… of jullie leren het ook nooit… of  praat me alsjeblieft niet over mijn collega’s / medewerkers te beginnen. Maar misschien heb ik zelf wel vaak een heel kort lontje. Of ben ik zelf wel een grote rommelmaker. Of…..

Wat zijn er een werkomgevingen waar het heel duidelijk niet lekker loopt. Dat is dan natuurlijk ook te merken aan de resultaten. Het eerste wat op komt bij een mens is al heel snel  dat het allemaal aan de anderen ligt. De baas, de werknemer, de collega… Maar kan ik mijn zaakjes  misschien ook beter doen? Of kan ik zelf misschien anders reageren of mij wat anders opstellen ? Of mezelf als spiegel voorhouden : Als ik nu eerst eens begin om zelf het goede voorbeeld te geven, zou dat misschien ook kunnen helpen?

In de moeilijke jaren vlak voor de 2e wereldoorlog was er natuurlijk reden genoeg om met het vingertje naar anderen en naar de omstandigheden te wijzen. Die katholieke pater – Henri de Greeve – was nog niet zo dom toen hij in die moeilijke jaren de spreuk lanceerde:  “Verbeter de wereld, begin bij jezelf!”