geruchten ……. het volgende jiddische gezegde geeft stof tot nadenken.

 

Een dove heeft gehoord hoe een stomme heeft verteld, dat een blinde heeft gezien hoe een lamme opeens weer kon lopen.     Jiddisch gezegde

Dat ligt er natuurlijk wel heel dik boven op. Maar is het ook niet vaak een lachertje hoe veel geruchten in de wereld komen en de ronde doen?

 

Het blijkt immers dat het al best een hele kunst is om iets goed door te vertellen als je er zelf bij was en het met eigen ogen hebt gezien en met eigen oren hebt gehoord.. En vooral als het dan ook nog voor een deel om mijzelf gaat als direct betrokkene, dan is goed en evenwichtig doorvertellen al bijna een onmogelijkheid. En als het dan ook nog van nummer 1 doorgaat naar nummer 2 die er zelf niet bij was. En vervolgens naar nummer 3 die er nog een schepje bovenop doet …… Wonderlijk genoeg gaan geruchten nogal eens over negatieve dingen. Of is dat misschien toch niet zo wonderlijk ? Komt dat misschien ook niet juist omdat we als mensen van nature nogal van sensatie en roddelverhalen houden ?  dat zal ook wel de oorzaak zijn dat geruchten steeds spannender en sensationeler worden naarmate de verhalen worden door verteld.Het is al een hele stap in de goede richting om zelf niet zo maar iets  als vaststaand aan te nemen wat je van 1 persoon – die er als regel zelf niet bij was toen het gebeurde – gehoord hebt. En nog een goede stap in de richting is om niet zo maar door te vertellen wat je op die manier hoort. En in sommige gevallen eens wat navraag te doen of het wel werkelijk zo is gebeurd.

Wat zou de wereld er toch anders uit zien als allerlei geruchten en roddelverhalen niet zo maar de ronde deden. En er blijft immers genoeg over aan fijne en plezierige en positieve dingen waar we met anderen over kunnen praten bij de koffie !