Learn politeness from the impolite.

Leer beleefdheid van mensen die onbeleefd zijn.

Dit is een interessant Egyptisch spreekwoord.

Het ligt immers helemaal niet voor de hand om erop ingesteld te zijn iets te willen leren op momenten, dat anderen zich niet correct gedragen.

Het zal je maar gebeuren: anderen behandelen jou op een onbeleefde en lelijke manier. Dan komt er van alles naar boven.  Maar wat is het dan dom om je gedrag te laten bepalen door verkeerd gedrag van anderen.

Spreekwoorden ontstaan niet zo maar.  Een bepaald gedrag heeft keer op keer dezelfde uitwerking. Dan wordt als een levensles een spreekwoord geboren. Wat dit spreekwoord betreft zal men keer op keer gezien hebben hoe dom het is om zelf ook maar grof en onbeleefd te worden als anderen ons zo behandelen. Maar dan wordt de situatie alleen maar nog erger. Van je eigen fouten kun je leren.  En net zo goed kun je dus leren van fout en verkeerd gedrag van anderen. Dan werkt verkeerd gedrag van iemand anders voor mij niet als een kettingreactie de verkeerde kant op.

En dit geldt niet alleen voor onbeleefdheid van anderen. Dat we kunnen leren van verkeerd gedrag van anderen, dat geldt op ontzettend veel gebieden. Er zijn bijvoorbeeld van die mensen die zo dominant aanwezig zijn met hun gedrag en hun woorden.  Of in het verkeer: wat kunnen sommige weggebruikers zich in het verkeer onbehoorlijk gedragen.  Als we altijd zo ingesteld zijn : bij verkeerd gedrag van anderen er niet nog eens een schep bovenop doen, maar juist dan er extra mee bezig zijn om zelf op een goede en correcte manier te leven, dan valt er elke dag veel te leren.