Ook een weg van 1000 mijl begint met één eerste stap.

Een prachtige uitspraak van de Chinese filosoof Laozi, die van 604 – 531 voor Chr. heeft geleefd.

Sommigen denken dat Laozi oorspronkelijk heeft gezegd: Ook een reis van 1000 mijl begint op de plek waar je nu staat.

Deze levensles is enorm waardevol. Vele dingen in ons leven kunnen zo onbereikbaar, zo boven onze mogelijkheden en ons kunnen lijken. Vooral als je dat afmeet tegenover de tijd, de geldmiddelen, de bekwaamheden die je zelf hebt. Dit kan heel makkelijk verlammend werken zodat je maar helemaal niets doet.  Terwijl het zo belangrijk is om te doen wat je wel kunt. Om daar te beginnen waar je wel mogelijkheden ziet. Zoals Moeder Therese het eens heeft samengevat : “Als  je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan één”.

Het interessant is : als we zo leren denken komen er opeens wel allerlei mogelijkheden binnen onze horizon.

Misschien zie je wel allerlei dingen in je eigen leven die toch echt anders zouden moeten.  (wat zijn er bijvoorbeeld met elke jaarwisseling veel mensen met bergen aan goede voornemens) Tegen zo’n berg van dingen aanhikken maakt passief en misschien ook wel heel neerslachtig. Waarom vandaag niet één stap zetten met iets waarvan ik heel duidelijk weet dat dit in elk geval moet gebeuren.

Misschien zie je wel allerlei situaties en allerlei mensen waar echt iets ten goede moet gebeuren en veranderen. Als we dan niet zo maar iets goeds kunnen doen voor 100 mensen, waarom dan niet vandaag goed en medelevend en behulpzaam zijn voor één persoon in onze omgeving die dat echt vooruit zou kunnen helpen.

Ook diegene die ooit met de enorme  klus zijn begonnen om als buitenlander vloeiende Chinees te kunnen spreken, schrijven en lezen zijn met het eerste woord in het Chinees begonnen! En wie zo is begonnen en daarna volhardend is doorgegaan, leest nu zonder enig probleem onderstaande spreuk :

千里之行,始于足下

En……… het laat zich natuurlijk raden wat deze Chinese tekst in het Nederlands betekent …..