Je moet het ijzer smeden als het heet is

ijzer smeden als het heet isWat is het een uitgelezen moment als dat harde, onbuigzame ijzer daar roodgloeiend op een aambeeld ligt. Zo’n kans liet natuurlijk geen smid onbenut voorbij gaan. Of misschien toch wel…? Het spreekwoord is natuurlijk niet zo maar voor niks ontstaan.


Wat kunnen wij hier van leren ?
Ons leven heeft van die belangrijke momenten, van die unieke kansen, van die gouden gelegenheden. Wat is het dan jammer als we aan de verkeerde dingen voorrang geven. Misschien wel piekeren over gisteren of al dromen over morgen. En voor dat je het weet… gaan de kansen van hier en nu aan onze neus voorbij. De gouden gelegenheden van de dag van vandaag worden helemaal niet benut.

Een kind dat verdriet heeft, een ouder iemand met extra zorgen die bij de ouderdom kunnen horen. Een huisgenoot (vrouw, man, kind, vader of moeder…) die behoefte heeft aan een luisterend oor. Of opeens een kans die voor het grijpen ligt om iets te kunnen doen aan een situatie die bijna onmogelijk leek. Gisteren is voorbij, morgen moet nog komen. En er zullen vandaag ook nog wel heel veel andere dingen te doen zijn. En dan juist hier en nu : die waardevolle mogelijkheden en momenten die zich opeens voor doen te zien EN te benutten.

Zo hebben ook de verschillende fases en verschillende situaties in ons leven hun eigen unieke kansen. Als we jong zijn kunnen we dingen doen die we als we oud geworden zijn niet meer kunnen. En omgekeerd: wat heeft ouder worden zijn eigen, nieuwe mogelijkheden! En of we het nu financieel wel of niet goed hebben, of we nu wel of niet een gezond en sterk lichaam hebben. Elke tijd en elke omstandigheid in ons leven, ja elke nieuwe dag heeft zijn bijzondere mogelijkheden en kansen. Als we ze maar willen zien EN dan ook benutten.