Wie niet kan dansen…

wie niet kan dansen denkt zegt: wat speelt die drummer slechtWie  niet kan dansen zegt:
“Wat speelt die drummer toch slecht.”

Afrikaans spreekwoord

Of we nu in Nederland wonen of ergens in Azië of Afrika: over de hele wereld hebben mensen blijkbaar dezelfde neiging :  om als het niet goed gaat de fout bij anderen te zoeken of zelfs anderen de schuld te geven.

Iemand die zelf niet goed kon dansen, gaf dan maar gauw de drummer de schuld. En dat gebeurde blijkbaar zo vaak, dat het zelfs een Afrikaans spreekwoord is geworden. Anderen de schuld geven is immers ook veel makkelijker dan eerlijk te zijn en te zeggen : ik kan niet zo goed dansen.

Denk maar eens aan het huwelijk of aan het gezin.  Misschien loopt het daar allemaal wel niet zo lekker.  Wat is het dan dichtbij om met jij ook altijd… of jullie leren het ook nooit… te beginnen. Maar misschien heb ik zelf wel vaak een heel kort lontje. Of ben ik zelf wel een grote rommelmaker.

Het loopt misschien niet zo lekker op het werk. Het eerste wat op komt bij een mens is al heel snel  dat het allemaal aan de anderen ligt. De baas, de werknemer, de collega… Maar kan ik mijn zaakjes  misschien ook beter doen? Of kan ik zelf misschien anders reageren of mij wat anders opstellen ?

In de moeilijke jaren vlak voor de 2e wereldoorlog was er natuurlijk reden genoeg om met het vingertje naar anderen en naar de omstandigheden te wijzen. Die katholieke pater – Henri de Greeve – was nog niet zo dom toen hij in die moeilijke jaren de spreuk lanceerde:  “Verbeter de wereld, begin bij jezelf!”