Steek liever een kaars aan…

beter een kaars aansteken

Het is beter om een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken.
De kracht van veel spreekwoorden en gezegden is, dat heel compact een krachtige, heldere en leerzame boodschap wordt doorgegeven. Dat geldt zeker ook voor dit van oorsprong Chinese spreekwoord.

Het is natuurlijk niet moeilijk als het pikkedonker is om dat vast te kunnen stellen.  En om daar dan wat op te mopperen OF te mopperen op al die mensen die er maar niks aan doen…, tsja dat kan iedereen wel. Maar om er wat aan te doen, dat is een hele andere zaak!  Zo is het ook als het gaat om de omstandigheden en de mensen om ons heen. Of het nu gaat over  ons kleine privé wereldje. Of als het gaat over al die grote en kleine problemen van al die mensen wereldwijd – dichtbij en heel ver weg – met al hun verschillende omstandigheden.

De boodschap van dit zeer aansporende spreekwoord is duidelijk : Wat kan ik, wat kunnen wij er aan doen dat er – figuurlijk gesproken – licht gaat branden in die duisternis. Want alleen maar af te geven op die duisternis is natuurlijk geen kunst. Ook al geeft dat mensen soms wel een goed gevoel om te praten en te discussiëren en te mopperen over van alles en nog wat.

Een van de geheimen is:  doe wat je wel kunt, geef wat je wel hebt, help waar je wel mogelijkheden ziet.  Want dat is als zo’n  kaars, die wordt aangestoken in de duisternis. En één zo’n kaars doet meer met de duisternis dan duizend woorden.

En tenslotte… dit is het spreekwoord origineel in het chinees. Voor de liefhebber :).

spreuken en wijsheden chinees

En ….. misschien ook wel interessant om te weten :

Amnesty International heeft zich ook mede door dit spreekwoord laten inspireren. Dit is ook in hun logo te zien. ..